loader

HÁČKOVANÁ ČIAPKA A ŠÁL

Tento rok som stihla PREVAPIVO uháčkovať čiapku a šál deťom skôr ako v januári a tak som na seba celkom hrdá. Je to ale asi skôr dané tým, že som našla veľmi jednoduchý návod na čapicu háčkovanú a nie štrikovanú, takže to išlo rýchlejšie a keď už som bola v tom, tak som prihodila aj šál.

Návod mám zo stránky

https://www.whistleandivy.com/2017/01/crochet-snowfall-slouchy-hat.html

Naozaj odporúčam, aj v prípade, že Vám nie je anglický jazyk veľmi blízky, pozrieť aspoň video, je tam celý postup a je veľmi zrozumiteľný.

Ak by sa niekto chcel úplne odviazať, tak na blogu nájdete aj návod na rukavičky.

Čiapka vyšla s obvodom 51 cm a šál je čisto na Vás, ja som ho dala 16 cm široký a 180 cm dlhý.

Postupovala som podľa návodu nasledovne:

Materiál: 

háčik č.6

vlna hrúbky 6 (Partner 6 Phildar) 

 

Postup:

Okraj čiapky

retiazka 7 očiek

Riadok 1 - > polostĺpik do druhého očka od háčiku a ďalej 5 polostĺipkov – obrátiť

Riadok 2. -46. - > 1 očko, polostĺpik do toho istého očka, ďalšie 4 polostĺpiky iba do zadnej časti očka. Do posledného očka polostĺpik do celého očka. Malo by to byť celé voľnejšie, aby sa dala čapica dobre natiahnuť. Počet riadkov si samozrejme môžete upraviť do požadovanej veľkosti obvodu hlavy.

Spojíme do kruhu pevným očkom a začneme háčkovať vrchnú časť čiapky.

 

Vrchná časť

Riadok 1 - > 72 krátkych stĺpikov po obvode celej spodnej časti

Riadok 2 -> 2 očká a dlhý stĺpik do rovnakého očka, pokračujeme v dlhých stĺpikoch (spolu 72)

Riadok 3 - > 1 očko a krátky stĺpik do rovnakého očka. Krátky stĺpik do ďalšieho očka. Naberte háčikom druhú farbu a dokončite krátky stĺpik pôvodnou farbou, tým dostaneme „štrikovaný vzor“. (V tomto prípade je najjednoduchšie si pozrieť video z návodu, pretože opis je príliš zložitý a daná zmena farby je pritom veľmi jednoduchá)

Ďalej robíme 3 krátke stĺpiky pôvodnej farby a štvrtý krátky stĺpik opäť zmena farby a dokončiť stĺpik pôvodnou farbou. (72  očiek) a ukončiť riadok pevným očkom.

Riadok 4 -> 2 očká a dlhý stĺpik do rovnakého očka. Pokračujeme dlhými stĺpikmi a ukončíme riadok pevným očkom.

Riadok 5 – 17 -> striedame riadky 3 a 4.

Riadok 18 -> 2 očká a dlhý stĺpik do rovnakého očka. Postupne zužujeme  v každom druhom očku, teda 2 dlhé stĺpiky spolu , dlhý stĺpik a opakujeme až do konca riadku (48 očiek)

Riadok 19 -> 2 očká a 24 x 2 dlhé stĺpiky spolu (24 očiek)

Koniec čiapky stiahneme, zošijeme a prišijeme brmbolec.

Šál

V prípade šálu je postup rovnaký ako pri spodnej časti čiapky. Ja som mala retiazku z 26 očiek ako základ -> polostĺpik do druhého očka od háčiku a ďalej 25 polostĺipkov – obrátiť -> 1 očko, polostĺpik do toho istého očka, ďalšich 24 polostĺpikov iba do zadnej časti očka. Do posledného očka polostĺpik do celého očka -> obrátiť a opakovať ...farby meniť podľa chute...

Hor sa do zimy!

Komentáre