loader

SIEŤOVKA Z MOLLY / LINNY

 

Ak nás sledujete na FB, alebo Instagrame, nedalo sa nevšimnúť si, že máme naozaj rady fínsku dizajnérku Mollu Mills. Začalo to dávnejšie, keď sme náhodou narazili na jej knihu Modern Crochet a bolo vymaľované...

A tak to vlastne aj celé začalo. Keď sme sa snažili zohnať naozaj pevnú priadzu na sieťovky, v knihe bola uvádzaná priadza Liina od Suomen Lanky. Jedná sa o priadzu, z ktorej boli kedysi vyrábané rybárske siete a preto je pevná a drží tvar lepšie ako akékoľvek bavlnené náhrady. Je ale zároveň aj drsnejšia ako iné obľúbené bavlnené priadze. Hodí sa preto naozaj skôr na pevnejšie doplnky ako sú sieťovky, kabelky a košíky.

Molla Mills si necháva v Suomen Lanke vyrábať pod vlastným menom vždy niekoľko farieb Liiny podľa vlastného návrhu. Práve v týchto týždňoch prišla s troma novými, ktoré už cestujú do nášho obchodu.

 

 

 

Pri príležitosti ich príchodu je tu návod na sieťovku, môžete si ho upraviť podľa potrieb, urobiť ju dlhšiu, širšiu, základom je háčkovanie daného vzoru stále do kruhu s prípadnými úpravami z vašej strany.

Vychádzala som z pekného návodu v angličtine, ktorý môžete nájsť aj na našom Pintereste a trošku som si ho upravila.

Nech sa páči:

Materiál

Liina 12 ply farba svetlošedá

Na okraje Liina 12 ply farba zelená

Háčik 2.5 mm

 

Postup

 

 

 

Riadok 1 uháčkujeme 4 očká ako základ a spojíme pevným očkom (slip stitch)

Riadok 2 vzniknutý krúžok obháčkujeme 8 krátkymi stĺpikmi – označíme si prvé očko, aby sme vedeli, kde začína nový riadok

Riadok 3 (urobíme 2 očká a 1 krátky stĺpik do ďalšieho očka) ˟ opakujeme 8x (vznikne nám 8 dielikov)

Riadok 4 (3 očká a 1 krátky stĺpik do dieliku (retiazky 2 očiek) ˟ opakujeme do konca riadku (8 dielikov)

Riadok 5 (4 očká a 1 krátky stĺpik do dieliku (retiazky 3 očiek) ˟ opakujeme do konca riadku (8 dielikov)

Riadok 6 (ideme rozširovať) (( 4 očká a 1 krátky stĺpik) zopakujeme 2x do dieliku)˟ opakujeme do konca riadku (16 dielikov)

Riadok 7 (4 očká a 1 krátky stĺpik do dieliku (retiazky 4 očiek) ˟ opakujeme do konca riadku (16 dielikov) a zopakujeme ešte 2x

Riadok 10 (5 očiek a 1 krátky stĺpik do dieliku (retiazky 4 očiek) ˟ opakujeme do konca riadku (16 dielikov)

Riadok 11 (rozširujeme) ((5 očiek a 1 krátky stĺpik) zopakujeme 2x + do ďalšieho dieliku(5 očiek a 1 krátky stĺpik) )˟ opakujeme do konca riadku (24 dielikov)

Riadok 12 (5 očiek a 1 krátky stĺpik do dieliku)˟ opakujeme do konca riadku (24 dielikov) a zopakujeme ešte 3x

Riadok 16 (rozširujeme) ((5 očiek a 1 krátky stĺpik) zopakujeme 2x + do ďalšieho dieliku (5 očiek a 1 krátky stĺpik) )˟ opakujeme do konca riadku (36 dielikov)

Riadok 17 ((5 očiek a 1 krátky stĺpik) opakujeme do konca riadku (36 dielikov) a zopakujeme 3x

Riadok 21 (rozširujeme) ((5 očiek a 1 krátky stĺpik) zopakujeme 2x + do ďalšieho dieliku (5 očiek a 1 krátky stĺpik) )˟ opakujeme do konca riadku (44 dielikov)

Riadok 22 ((5 očiek a 1 krátky stĺpik) opakujeme do konca riadku (44 dielikov) a zopakujeme 20x

Nasleduje zužovanie

Riadok 43 ((4 očká a 1 krátky stĺpik do dieliku) opakujeme do konca riadku (36 dielikov) a zopakujeme 4x

Riadok 48 ((3 očká a 1 krátky stĺpik do dieliku) opakujeme do konca riadku (36 dielikov) a zopakujeme 3x

Riadok 52 ((2 očká a 1 krátky stĺpik do dieliku) opakujeme do konca riadku (36 dielikov)

Riadok 53 (1 krátky stĺpik do očka a 2 krátke stĺpik do priestoru retiazky (z dvoch očiek) a opakujeme do konca riadku, vytvoríme 164 očiek

Riadok 54 meníme farbu a pokračujeme 4 riadky po 164 očiek

Ušká na tašku môžete uháčkovať podľa vašej preferencie. Jednou možnosťou je uháčkovanie 2 ušiek a následne ich prišitie na tašku.

Druhou možnosťou je „naháčkovanie“ na tašku, teda si vyberiete miesto, kde by sa malo uško začať, „nadháčkujete“ v tom mieste retiazku (ja som mala 87 očiek) a „priháčkovala“ o 33 očiek tašky ďalej a potom už iba háčkujeme ďalšie 3 riadky jednoduchých stĺpikov. Pri druhom ušku postupujeme rovnako.

Na sieťovku som nakoniec minula cca 1/3 z 500 g priadze Liina.

Komentáre